zondag 15 juli 2012

Culturele carrière?

Samenzingen is het begin van de muzikale opvoeding van onze kinderen. Zingen op jonge leeftijd bevordert niet alleen het gebruik van de stem, het gehoor en het ritme, maar bepaalt tevens de ontwikkeling en kwaliteit van het bespelen van een muziekinstrument op latere leeftijd. Het is jammer te moeten constateren dat de huidige generatie PABO juffen en meesters het zingen met kleuters veelal aan hun oudere collega's of kundige ouders moeten overlaten omdat zij zelf niet kunnen/willen zingen. Vakleerkrachten muziek worden wegbezuinigd en ook het zingen thuis is niet meer zo vanzelfsprekend.

Limburgse koorschool Cantarella

Op de muziekscholen kan er volop gezongen worden en in alle genres, maar een complete 'koorscholing' is meestal een beperkt onderdeel van het curriculum. Een degelijke klassieke koorscholing wordt in Zuid-Limburg alleen nog verzorgd door de Limburgse Koorschool Cantarella in Beek.

De kinderen leren hier nog solfège, krijgen ademhalings- en houdingsoefeningen, stemvorming, meerstemmig zingen en treden geregeld op in korenfestivals of participeren in uitvoeringen van  professionele gezelschappen als het LSO en Studium Chorale. Met de komst van twee jonge, nieuwe dirigenten lijkt er voor Cantarella een nieuwe episode aangebroken. De koorschool wil bijdragen aan een kwaliteitsimpuls op het gebied van kinderzang en hoopt door schaalvergroting meer kinderen in Zuid-Limburg te kunnen bereiken.



Als eerste prikkel hiertoe werd op 4 maart 2012 i.s.m. Opera Zuid een openbare kinderkoorzang workshop rondom 'die Zauberflöte' van Mozart georganiseerd in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Na een korte rondleiding achter de schermen door Opera Zuid kregen de aangemelde kinderen in de bovenzaal van het Theater aan het Vrijthof een drietal (zang-) beproevingen te doorstaan aan de hand van het plot van 'die Zauberflöte'. Aan het einde van de workshop zongen zij tenslotte nog een terzet samen met de 3 Knaben van Opera Zuid! De kinderen en toehorende ouders waren erg enthousiast, een certificaat werd uitgedeeld en na afloop van de workshop bezocht een groot deel van de kinderen samen met hun ouders nog de matinee voorstelling van Mozarts 'Zauberflöte' door Opera Zuid.

Het begin van een culturele carriere?...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten